SUNTERRA официално откри ФЕЦ Гълъбово
SUNTERRA официално откри ФЕЦ Гълъбово
Проекти
17.11.2023 г.

На 17 ноември 2023г. SUNTERRA откри официално ФЕЦ Гълъбово. Инсталацията е разположена в енергийното сърце на България, община Гълъбово.
На откриването присъстваха представители на компанията, на местната власт в региона, десетки подизпълнители, партньори и служители.

Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан направи водосвет и освети новото съоръжение.
Емблематичните родопски кабагайди и космическият глас на Валя Балканска, подкрепян от легендарния гайдар Петър Янев, огласиха соларния парк и запалиха празничния дух.

Тази инвестиция показва пътя към бъдеще без въглеродни емисии, в един регион с традиции в производството на електроенергия. Затова, проектът е емблематичен не само за България, а и за Европа, заяви при прерязването на лентата изпълнителният директор на SUNTERRA Никола Анев.
До него, за да открият официално обекта, застанаха оперативният директор на SUNTERRA Мирослав Динев, зам.кметът на община Гълъбово инж. Пламен Бараков и председателят на Общинския съвет Светла Боянчева.

Фотоволтаичен парк „Гълъбово“ е с мощност 201 MW и се простира в землището на три населени места - Обручище, Медникарово и Мусачево. Той осигурява зелена енергия за годишните нужди на близо 82 300 домакинства и предотвратява отделянето на 306 000 метрични тона въглероден диоксид в атмосферата.

Компанията SUNTERRA е национален лидер в изграждането на соларни паркове. Към момента общата мощност на фотоволтаичните й централи е 410 MW.

Вижте още