SUNTERRA е най-големият собственик и оператор на соларни централи в България
SUNTERRA е най-големият собственик и оператор на соларни централи в България
Проекти
07.09.2023 г.

SUNTERRA направи скок на върха, след по-малко от две години целенасочена и активна работа под мотого „Зелена енергия за устойчиво бъдеще“.
Целите, които дружеството си постави до август 2023 г. са изпълнени. Двете мащабни централи „Гълъово“ (201 MW) и Калояново (209 MW) работят с пълен капацитет и впечатляваща обща мощност от 410 MW.
В соларните полета бяха инсталирани общо 726 181 последно поколение соларни панели. Реализацията на тази инвестиция постави SUNTERRA на челна позиция в България и сред най-големите проекти в Европа.
Двете соларни централи осигуряват чиста енергия за над 167 000 домакинства и спестяват 622 000 тона въглеродни емисии годишно. Това не само демонстрира лидерство в сферата на възобновяемата енергия, но и превръща компанията в безспорен фактор и движеща сила в зеления преход на страната.
Амбициите на SUNTERRA не спират дотук. Предстои реализацията на нови соларни централи.
В стратегическите планове на дружеството за бъдещи инвестиции се залага и на развитие на съоръжения за съхранение на електроенергия, както и на производство на зелен водород от възобновяеми източници.

Вижте още